Introductie

Het komt steeds vaker voor dat de hulp wordt ingeroepen van digitaal forensisch onderzoekers. Onderzoek van pc's, netwerken, mobiele telefoons en aanverwante media vragen diepgaande kennis. Naast deze kennis zijn de tools voor het achterhalen van bepaalde gegevens en de interpretatie van gegevens zeer belangrijk. Deze blog zal proberen oplossingen aan te dragen voor hulp bij digitaal onderzoek. Verschillende tools passeren de revue, interessante artikelen worden verder uitgediept, links naar andere forensische sites en handleidingen ter ondersteuning komen aan bod.
ip information

dinsdag 6 maart 2007

Drive away

Het kan interessant zijn te weten of er exta harddisken aangesloten zijn geweest op een pc. Als systeemherstel geactiveerd is kan dit je vraag beantwoorden. In de map System Volume Information die in de root staat bevinden zich de aangemaakte herstelpunten. In de root van deze map staat een bestand met de naam drivetable.txt. Dit bestand bevat een overzicht van de op dat moment aangesloten harddisken. Per herstelpunt wordt er echter ook zo'n zelfde bestand aangemaakt. Dit kan informatie zijn die bij het samenstellen van een tijdslijn belangrijk kan zijn. De informatie wordt ook opgeslagen als er een externe harde schijf is aangesloten.

De map System Volume Information is niet zonder meer te openen. Als je de eigenschappen opvraagt van deze map zul je zien dat het tabblad beveiliging niet aanwezig is. Bij de XP Home editie moet je de computer opstarten in veilige modus en inloggen als administrator om toegang te krijgen. Bij XP Professional doe je het volgende: start de verkenner, klik op extra, mapopties, weergave en haal het vinkje weg bij "eenvoudig delen van bestanden gebruiken (aanbevolen)."
Hierna is het tabblad wel zichtbaar en kunnen de toegangrechten aangepast worden.

Er zijn natuurlijk nog meer manieren om er achter te komen welke apparaten aangesloten zijn geweest. Een zeer handig hulpmiddel is USBDeview van Nirsoft http://www.nirsoft.net Dit is een kleine tool die een overzicht genereert van alle usb apparaten die ooit aangesloten zijn gweest. Van elk usb apparaat wordt uitgebreide informatie weergegeven zoals de naam, type, serienummer, de datum en tijd waarop het apparaat aangesloten is geweest en meer.
USBDeview kan ook remote gebruikt worden, als je maar als admin bent ingelogd.

Geen opmerkingen:

Real Time Visitors !