Introductie

Het komt steeds vaker voor dat de hulp wordt ingeroepen van digitaal forensisch onderzoekers. Onderzoek van pc's, netwerken, mobiele telefoons en aanverwante media vragen diepgaande kennis. Naast deze kennis zijn de tools voor het achterhalen van bepaalde gegevens en de interpretatie van gegevens zeer belangrijk. Deze blog zal proberen oplossingen aan te dragen voor hulp bij digitaal onderzoek. Verschillende tools passeren de revue, interessante artikelen worden verder uitgediept, links naar andere forensische sites en handleidingen ter ondersteuning komen aan bod.
ip information

zondag 27 april 2008

P2P Marshal: peer-to-peer systeem analyse

Enkele weken geleden heb ik gewezen op de ontwikkeling van Forensic P2P, een forensisch P2P programma dat kan dienen ter ondersteuning bij het achterhalen van illigale bestanden op peer-to-peer netwerken. Er is echter ook een andere gebied dat aandacht behoeft: Forensisch onderzoek van P2P fragmenten op in beslag genomen computers.

Een digitaal forensisch onderzoeker moet vaak bestanden onderzoeken die door middel van peer-to-peer (P2P) technologie op een computer terecht zijn gekomen. Op dit moment is het handmatig analyseren door onderzoekers zeer arbeidsintensief: onderzoekers moeten achterhalen welke soort P2P techniek en programma’s zijn gebruikt, moeten de bestanden identificeren die met elk programma zijn gedeeld en mogelijk zelfs de herkomst achterhalen. Onderzoek werd vaak bemoeilijkt doordat de bestaande tools zich bijvoorbeeld beperken tot het leesbaar maken van logfiles van slechts één P2P programma. Ook de tijdsdruk speelt in dit soort onderzoeken vaak een cruciale rol.

Met behulp van P2P Marshal kan een digitaal onderzoeker alle bestanden op een computer waarop P2P programma’s zijn gebruikt op een forensisch geijkte manier inventariseren. P2P Marshal toont een onderzoeker onder andere de bestanden die gedownload zijn vanaf een P2P netwerk, de logfiles worden omgezet in leesbaar formaat en andere informatie die van belang kan zijn (gebruikersnaam, wachtwoord, gebruikte servers/peers) wordt getoond. P2P Marshal ondersteunt diverse P2P netwerken en is, als het nodig is, makkelijk uit te breiden met nieuwe P2P varianten. P2P Marshal is een zelfstandig werkende tool en heeft geen andere software nodig.


Elk P2P programma heeft zijn eigen tabblad. Elk tabblad geeft de onderzoeker de mogelijkheid informatie te tonen van gebruikers.

Download het volledige artikel van Digital Forensic Research Workshop (DFRWS) met uitgebreide informatie over P2P Marshal (717Kb PDF).

Voor meer informatie over P2P Marshal kun je terecht op www.p2pmarshal.com

Real Time Visitors !