Introductie

Het komt steeds vaker voor dat de hulp wordt ingeroepen van digitaal forensisch onderzoekers. Onderzoek van pc's, netwerken, mobiele telefoons en aanverwante media vragen diepgaande kennis. Naast deze kennis zijn de tools voor het achterhalen van bepaalde gegevens en de interpretatie van gegevens zeer belangrijk. Deze blog zal proberen oplossingen aan te dragen voor hulp bij digitaal onderzoek. Verschillende tools passeren de revue, interessante artikelen worden verder uitgediept, links naar andere forensische sites en handleidingen ter ondersteuning komen aan bod.
ip information

dinsdag 13 mei 2008

Portscannen strafbaar of niet?

Het doen van een poortscan is een methode om te achterhalen over welke poorten een verbinding te maken is met een bepaalde computer. Doorgaans worden poortscans uitgevoerd met behulp van gespecialiseerde programma's. Poortscans kunnen om een meervoud van redenen worden uitgevoerd. Zo wordt het veel door computerkrakers en netwerkbeheerders gebruikt om kwetsbare hosts op een/hun netwerk te vinden.

Op de site van Ius Mentis is een goede uitleg te vinden in hoeverre een poortscan gezien kan worden als misdrijf. Tevens is daar de zeer uitgebreide scriptie te vinden van de jurist Jaap Timmer. In zijn scriptie gaat hij dieper in op de strafrechtelijke aspecten van met name het gebruik/misbruik van NMap. NMap is een Open Source computerprogramma, uitgegeven door Insecure.org, dat gebruikt wordt om open poorten te vinden op computers. Het programma maakt gebruik van zogeheten 'raw ip packets' om actieve hosts en informatie over de beschikbare services te achterhalen. Voor het lezen van de scriptie dient u wel over enige technische kennis te beschikken.


NMap is geen hackerstool, maar wordt wel vaak door hackers gebruikt. Nmap wordt vooral toegepast door Security Professionals, Penetratietesters en systeembeheerder om mogelijke zwakke plekken in netwerken te vinden.

Voor de mensen die zich willen verdiepen in NMap is de sitewww.nmap.tutorial.com een goede basis.

Geen opmerkingen:

Real Time Visitors !